مدرسه مجازی قرآن کریم

آموزش صوت و لحن(استاد شاه میوه)

سلسله آموزشهای صوت و لحن قرآن کریم

مدّرس  : استاد غلام رضا شاه میوه اصفهانی


درس هفدهم  

«صوت شناسی (13)   »

" مراحل یک تنفس صحیح "

یک ) حالت قرار گرفتن درست :

یکی از مهمترین موارد دریک تنفس نحوه نشستن یا ایستادن است . مهمترین مسائل در این وضعیت صاف نشستن یا ایستادن ( باز بودن پا به اندازه عرض شانه در حالت ایستاده ) افتادن شانه ها به سمت مرکز پشت و کمی جلو دادن سینه و بالاخره موازی بودن چانه با سطح زمین است . برای آنکه متوجه تاثیر نحوه قرار گرفتن شانه ها و سینه شوید  از یک تا ده بشمارید و در حال شمارش شانه ها را به سمت جلو و زانو قوس دهید هر چه پیش می روید صدا کم تر شده تا به یک صدای ضعیف تبدیل شود حال عکس این حالت را انجام دهید . می بینید که هر چه قوس شانه ها به سمت پشت متمایل می شود ، قدرت صدا هم بیشتر می شود .

حالت قرارگرفتن صحیح علاوه بر این موجب تعادل بدن می شود و تعادل بدن موجب می گردد هیچ فشار اضافی به آن تحمیل نشده و در نتیجه آرامش بیشتری بر بدن مستولی گردد . حالت تعادل در انجام حرکات ورزشی هم از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است . گاه در هنگام تلاوت قرآن دیده می شود که زاویه نشستن قاری به گونه ای است که ستون فقرات وی بجای ایجاد زاویه 90 درجه بازمین 70 تا 60 درجه بوده و شکم تحت فشار قرار می گیرد و یا چانه او بیش از اندازه پایین یا بالا ست که این حالات نیز می تواند صدا را تحت تاثیر قرار دهد .

دو ) نفس گیری ( دم )

در تنفس صحیح ، عمل دم یا نفس کشیدن بسیار مهم است . اما از آنجا که در تولید صدا عمل بازدم نقش اساسی دارد در بخش بعد در خصوص بازدم توجه عزیزان را به چند مسئله مهم جلب می نماییم .

برای اینکه متوجه شوید تنفس بطنی که بهترین نوع تنفس است چگونه باید انجام شود . لازم است در همان حالتی که در بخش قبلی گفته شد نشسته دست را روی شکم بگذارید به شکلی که انگشت وسط روی ناف قرار گرفته و مابقی انگشتان بین دنده ها و زیر ناف قرار گیرد . سپس شروع به نفس کشیدن نمایید طوریکه شانه ها به سمت بالا حرکت ننمایددر این حالت تصور کنید که مثل یک بادکنک در حال باد شدن هستید در چنین حالتی مراقب باشید که شکم خود را به سمت تو نکشید و شانه ها  کما کان در جای خود قرار گرفته باشد . صحیح بودن این نوع تنفس از آنجا معلوم می شود که شکم شما که در این حالت زیر انگشتان شما قرار دارد بالا آمده و پر از هوا می شود . در این حالت شما از ظرفیت کامل ( یا بیشتر ) ریه های خود استفاده کرده اید . این تنفس از آنجا که آرامش بخش جسم و حتی روح است در معابد بودایی بسیار مورد استفاده قرار گرفته و از این جهت به آن تنفس بودایی گفته می شود .

اما نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که حتی در این نوع تنفس هم نباید اغراق یا افراط شود . بطوریکه فرد در ناحیه کمر و پشت خود احساس درد نماید . بلکه باید به شکل کاملا راحت و طبیعی صورت گرفته و در هنگام تنفس عضلات شکم منقبض نشود . این نوع تمرینات نیازمند 3 تا 4 هفته زمان است تا به یک عادت تبدیل شود .


 

پایان درس هفدهم