مدرسه مجازی قرآن کریم

آموزش صوت و لحن(استاد شاه میوه)

سلسله آموزشهای صوت و لحن قرآن کریم

مدرّس : استاد غلام رضا شاه میوه اصفهانی


درس بیست و پنجم    

«صوت شناسی (21 )   »

تا اینجا با اختلالات موجود در یک صدا آشنا شدید اکنون در بخش های پایانی مبحث صوت شناسی لازم است با انواع بیماریهای حنجره آشنایی مختصری پیدا نموده تا خدایی ناکرده در صورت هر گونه بروز علائم آن بتوانید به پزشک متخصص مراجعه و درصدد معالجه آن بر آمده همچنین اصول بهداشت صوتی را یاد بگیرید .

1. زخم تماس حنجره :

در این بیماری بر روی تارهای صوتی زخم دوطرفه ایجاد می شود که در اکثر موارد به دلیل استفاده نادرست از صدا به ویژه در زمان سرما خوردگی و لارنژیت ایجاد می گردد ؛ از دیگر علل آن می توان به مشکلات گوارشی مانند نفخ شدید معده و برگشت اسید از معده به دهان اشاره کرد . علامت آن درد در ناحیه حنجره همراه با گرفتگی صدا و شدت کم ( بلندی کم ) می باشد .

2. ندول تارهای صوتی :

این بیماری معروف به بیماری خوانندگان است زیرا بیشتر در افرادی دیده می شود که به شکل دایم و حرفه ای از صدای خود استفاده می کنند مانند قاریان ، مداحان و خوانندگان . ندول یک بر آمدگی کوچک روی تارهای صوتی است که در اثر اصطکاک نا مناسب تارهای صوتی به وجود می آید . اصطکاک صدا تارهای صوتی در هنگام فریاد زدن ، آواز خواندن بالاتر از وسعت طبیعی صدا و استفاده ناصحیح از صدا در هنگام سرما خوردگی و لارنژیت ایجاد می شود . ندول ابتدا کوچک و روی یکی از تارهای صوتی بوجود می آید اما در صورت ادامه استفاده نا صحیح از صدا دو طرفه شده و بزرگتر می گردد .

افرادی که دارای ندول هستند معمولاً احساس می کنند چیزی در گلویشان گیر کرده و به همین دلیل بیش از حد معمول صدای خود را صاف می کنند و نیز معمولاً در اوایل روز راحتر از اواخر آن صحبت کرده یا می خوانند . در چنین افرادی صدا بم تر از حد طبیعی شده و از میزان بلندی آن کاسته می شود .

3. پولیپ حنجره :

پولیپ به بر آمدگی هایی می گویند که بدون وجود پایه یا به وسیله یک ساقه کوچک به یکی از تارهای صوتی می چسبد و در اثر استفاده نادرست از صدا بوجود می آید در تمامی پولیپ ها بجز پولیپ بزرگ علامت موجود گرفتگی صدا است . اما در مواردی که پولیپ بزرگ باشد تنفس صدادار هم مشاهده می شود .

4. لارنژیت :

التهاب پوشش داخلی حنجره را لارنژیت می گویند که در اغلب موارد باعث گرفتگی صدا یا بی آوایی ( بی صدایی ) می شود . منشا آن می تواند ویروس ، عفونت یا باکتریهایی در سیستم تنفس و حنجره باشد و البته گاه نیز التهاب در اثر سوء استفاده از صدا ، تنفس گازهای شیمیایی یا بلعیدن مواد سوزاننده بوجود می آید . درمان آن نیز علاوه بر درمان دارویی ، استراحت صوتی به میزان لازم می باشد .

5. فلج تارهای صوتی :

دوری و نزدیکی تارهای صوتی به هم توسط عضلاتی در حنجره انجام می شود . وقتی اعصاب حنجره از کار بیفتد کار این عضلات هم مختل شده و تارهای صوتی دچار اختلال در حرکت می شوند .

این فلج می تواند یکطرفه یا دو طرفه باشد در مراحل اولیه این عارضه ، صدا ضعیف و نازک می شود اما در مراحل بعدی که تار صوتی سالم با فعالیت بیشتر در صدد جبران کمی کاری تار فلج بر می آید ، ممکن است صدا به حالت عادی بر گردد. لذا در چنین حالتی نباید پنداشت که صدا بهبود یافته است .

6. سرطان حنجره :

سرطان حنجره بیشتر روی خود تارهای صوتی ایجاد می شود  و در ابتدا باعث گرفتگی صدا شده اما در صورت تشخیص به موقع امکان معالجه آن وجود دارد این مورد بیشتر بین سنین 50 تا 70 سالگی رخ داده و نقش سیگار در ایجاد آن ثابت شده است .

7. ضربه به حنجره :

صدمات و ضربات می توانند به حنجره آسیب برسانند مانند صدمات ناشی از تصادف اتومبیل که منجر به شکستگی غضروفهای حنجره شود یا زخمهایی که به حنجره وارد آید مانند ضربه چاقو یا اصابت گلوله و امثال آن .

 

پایان درس بیست و پنجم